Tel. 011 32 34 31
Fax. 011 33 12 64

Elektrische fietsen, heeft u hiervoor de juiste verzekering?

elektrische-fietsen
6 okt 2016

Vanaf 01/10/2016 verplichte inschrijving
van speed pedelecs

/
Comments0

elektrische-fietsen

3 types van elektrische fietsen

1. Elektrische fiets

Een elektrische fiets (= vermogen ≤ 250 W en snelheid ≤ 25 km/u) beschikt enkel over een trapondersteuning en heeft geen gelijkvormigheidsattest. Bij trapondersteuning bedoelen we; dat de motor aandrijfkracht levert als de bestuurder trapt. Zonder trapbeweging is er geen automatische aandrijving en valt de fiets stil.
Deze nieuwe wetgeving heeft dan ook géén betrekking op dit type van fietsen.
De bestuurder is dan ook een gewone fietser in het verkeer: hij is niet verplicht een helm te dragen, heeft geen rijbewijs nodig en is ook niet verplicht een verzekering hiervoor af te sluiten. Bij de meeste maatschappijen is de standaard fietser z’n aansprakelijkheid verzekerd via de familiale verzekering.

2. Gemotoriseerde fiets (e-bike)

Deze gemotoriseerde fiets, ook L1e-A genoemd, (met een vermogen ≤ 1000 W en snelheid ≤ 25 km/u) beschikt altijd over trapondersteuning. Deze fiets kan ook uitgerust zijn met een autonome motor, waardoor men de pedalen niet dient te gebruiken.
Een inschrijving van dit type fiets bij de DIV is niet verplicht (noch voor de fietsen met trapondersteuning, of met een autonome motor).

Verzekeringstechnisch geldt het volgende:
• Voor fietsen met trapondersteuning volstaat een verzekering familiale (best laat u dit even nazien bij uw verzekeringsmakelaar de dekking kan afhankelijk zijn van de verzekeringsmaatschappij).
• Voor fietsen die autonoom kunnen rijden, moet u een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid oor de E-bike afsluiten.

3. Speed pedelec

Een speed pedelec, ook L1e-B genoemd, (met een vermogen ≤ 4000 W en snelheid ≤ 45 km/h) is een snelle elektrische fiets waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 km/h.
Door zelf mee te trappen kunnen snelheden tot 45 km/h worden behaald.
Inschrijven bij de DIV is hier verplicht, zowel bij gewone trapondersteuning als bij autonome werking van de motor. Een kleine plaat (10 cm x 12 cm) wordt automatisch afgeleverd bij de inschrijving.

Ook hier geldt verzekeringstechnisch het volgende:
• Voor fietsen met trapondersteuning volstaat een verzekering familiale. Al kan u ook dit best even bij uw verzekeringsmakelaar laten navragen. De dekkingen hierover verschillen soms van de verzekeringsmaatschappij.
• Voor fietsen die autonoom kunnen rijden, moet u de verzekering BA Speed Pedelec afsluiten.

Verzekering en inschrijving van elektrische fietsen

De verzekering BA motorrijtuigen is dus verplicht voor E-bikes en speed pedelecs waarvan de motor autonoom kan draaien (zelfs zonder te trappen) en een snelheid bereikt tot 45km/u. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden voor dit type voertuigen een specifieke aansprakelijkheidsverzekering aan.

In ons kantoor hebben wij meerdere formules voor de verzekering van uw fiets. Dit zowel in Burgerlijke aansprakelijkheid, omnium, lichamelijk letsel van de bestuurder, diefstal- en bijstandsverzekering.

Als u een fiets bezit met autonome motor die een snelheid boven de 45km/u bereikt, dan wordt die fiets beschouwd als een elektrische motorfiets. U bent in dat geval verplicht een verzekering BA Motor af te sluiten.

Samengevat:

Elektrische fietsE-bikeSpeed Pedelec
Type motorTrap-ondersteuningTrap-ondersteuningAutonome motorTrap-ondersteuningAutonome motor
Snelheid≤25km/h≤25km/h≤45km/h
Vermogen≤250W≤1000W≤4000W
Inschrijving bij DIVNeeNeeNeeJaJa
Verzekering BA motorrijtuigen verplicht ?NeeNeeJaNeeJa

 

Inschrijving

Voor de inschrijving van uw Speed Pedelec (met of zonder autonome motor) kan u best even langskomen op kantoor. Wij helpen u hierbij graag met raad en daad verder.

Afhankelijk van het soort van Speed Pedelec dient de inschrijving manueel gedaan te worden door DIV of dient de inschrijving gedaan te worden door de verzekeringsmakelaar.

 

Raadpleeg zeker ook een de F.A.Q. op de site van de federale overheidsdienst mobiliteit:

FAQ Elektrische Fietsen

Leave a Reply

Logo-Zakenkantoor-Voets

Schrijf u in op
onze Nieuwsbrief