Tel. 011 32 34 31
Fax. 011 33 12 64

Elektrische fietsen, heeft u hiervoor de juiste verzekering?

elektrische-fietsen
9 jun 2016

Elektrische fietsen, een “hype”… Maar heeft u hiervoor wel de juiste verzekering?

/
Comments0

elektrische-fietsenRecent is er in de pers heel wat te doen geweest over elektrische fietsen. Er is immers een onderscheid tussen het type van elektrische fietsen. Dit heeft een impact op uw verzekering.

Voor sommige types volstaat de BA familiale verzekering en voor andere dient een verzekering BA-bromfiets onderschreven te worden.

Een gewone elektrische fiets, of toch niet?

Het onderscheid tussen een gewone en een “snelle” elektrische fiets zit voornamelijk in het aantal km/u dat de fiets maximaal haalt met behulp van de elektrische motor en waarbij spierkracht noodzakelijk is.
Gaat het om een “gewone” elektrische fiets, waarbij de motor automatisch stilvalt als de snelheid meer is dan 25 km/u, en waarbij spierkracht nodig is om u voort te bewegen, dan is uw aansprakelijk ongeval gewaarborgd door de familiale verzekering en wordt de schade aan derden vergoed.
Gaat het echter om een “snelle” elektrische fiets, waarbij de motor blijft draaien als de snelheid meer is dan 25 km/u, dan moet de fiets worden ingeschreven en voorzien worden van een nummerplaat. Tevens dient er dan de wettelijk verplichte verzekering BA-bromfiets onderschreven te worden. De groene kaart is dan ook een wettelijk verplicht document als bewijs van verzekering.
Sommige verzekeringsmaatschappijen voeren een expertise uit bij een schadegeval met een elektrische fiets en controleren de maximaal haalbare snelheid en het vermogen. Wees dus op uw hoede!

En wat is dan een bromfiets?

“Bromfiets klasse A”: Dit is een fiets met een vermogen tot 4 KW en waarmee niet harder kan gereden worden dan 25 km/u.
“Bromfiets klasse B”: Dit is een fiets met een vermogen vanaf 4 KW of die harder kan rijden dan 25 km/u.
Zodoende mag een elektrische fiets deze kenmerken in verband met het vermogen én de maximaal mogelijke snelheid niet overschrijden.
En wat is dan een e-bike?
Dit is een ander type van elektrische fiets, waarmee men vooruit komt zonder dat de berijder mee moet trappen. Dit is een motorrijtuig, waarvoor een BA-bromfietsverzekering verplicht dient onderschreven te worden.

Hoe weet u onder welke categorie uw elektrische fiets valt?

Controleer uw factuur om de technische kenmerken te weten of nog beter: neem contact met de verkoper van uw fiets. Hij alleen kan u de correcte inlichtingen bezorgen opdat u met een gerust en veilig gevoel verder kunt rondtoeren!
Ongetwijfeld zal deze problematiek nog verder behandeld worden door de Belgische overheid en mogelijk op Europees niveau.
Voor een verzekering op maat van uw fiets, elektrische fiets of e-bike, zowel voor de aansprakelijk en/of lichamelijk letsel van de berijder of voor de materiële schade aan de fiets, kunt u steeds beroep op ons doen. De tussenkomst van een ongevallenverzekering is afhankelijk van de technische en wettelijke correctheid van uw fiets.

Leave a Reply

Logo-Zakenkantoor-Voets

Schrijf u in op
onze Nieuwsbrief